Oedeemtherapie

Oedeemtherapie bestaat uit:

  • Manuele lymfedrainage
  • Oedeem- en fibrose grepen
  • Pneumatische compressietherapie
  • Ambulante compressietherapie
  • Ademhaling- en bewegingsoefeningen
  • Kinesio taping
  • Voorlichting

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een techniek waarbij de oedeemtherapeut probeert (door een zacht pompende beweging) de vochtopname door de lymfevaten te stimuleren en het functioneren van goede vaten te bevorderen. Hierdoor wordt de opname en afvoer van weefselvocht verhoogd. Manuele lymfedrainage wordt, behalve in de zorg van oncologische patiënten, ook ingezet bij de behandeling van aangeboren lymfevat afwijkingen, trauma en sportblessures, chronisch veneuze insufficiëntie, littekenbehandeling en huidaandoeningen zoals acne en rosacea.

Oedeem en fibrose grepen

Oedeemgrepen zijn speciale handgrepen waarmee vocht direct door het weefsel wordt verplaatst naar een plaats waar het vocht makkelijker in het lymfevatsysteem kan worden opgenomen. Met behulp van fibrose grepen kan verhard weefsel weer zachter worden gemaakt.

Pneumatische compressie

In een aantal gevallen zal de oedeemtherapeut gebruik maken van een drukgolf apparaat of "lymfepress". Dit apparaat bestaat uit verschillende compartimenten, welke zich van beneden naar boven toe vullen met lucht, waardoor er een mechanische massage ontstaat.

Ambulante compressietherapie

Deze therapie is een combinatie van zwachtelen en bewegen. Om het effect van de behandeling te behouden, worden de ledematen ingezwachteld. Als het oedeem zich heeft gestabiliseerd wordt er een therapeutische elastische kous aangemeten.

Beweging- en ademhalingsoefeningen

Door middel van specifieke beweging- en ademhalingsoefeningen kan de patiënt zelf de afvoer van lymfevocht bevorderen. De cliënt wordt gestimuleerd om oefeningen thuis ook uit te voeren. Voldoende bewegen is dus belangrijk, maar let er wel op dat u overbelasting van het lichaam voorkomt.

Kinesio taping

Kinesio taping is een techniek die gebaseerd is op het natuurlijke genezingsproces van het lichaam zelf. De werking berust op activering van neurologische en circulatoire systemen. Bij lymfoedeem wordt deze methode ook wel "lymftaping" genoemd. De tape tilt de huid een beetje op waardoor het lumen van de lymfangionen wordt geopend. Hierdoor ontstaat een vermindering van druk op de bloedvaten. Bovendien wordt de tape een geleider van bindweefselvocht. De tape heeft dezelfde elasticiteit als de huid. De tape geeft een optimale bewegingsvrijheid en kan dag en nacht blijven zitten.

Video Oedeem